Zeleninová omáčka a la svíčková
Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem. Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.
Jablíčková svačinka
Zeleninový příkrm s kuřecím masem a jablíčkem
Domácí ovocná přesnídávka
Ovocná přesnídávka
1 kg ovoce
15 dkg cukru
1 vanilkový pudink nebo trochu Maizeny
Ovoce uvaříme v 0,5 l vody, rozmixujeme, přidáme cukr a pudink rozmíchaný ve 2 dcl vody. Nechat přejít varem, naplnit do sklenic a zavařovat 20 minut na 80 stupňů C.
Je možné vařit buď jednodruhové pyré - např. jen meruňkové a nebo různé kombinace - pak tvoří základ většinou jablka. Z 1kg ovoce výjde cca 9 skleniček. Pokud je ovoce sladší, nemusíme již přidávat cukr.